Biologisch rundvlees

Ons lekker vlees, een persoonlijke mengeling van rund Aquitaine (biologisch gekweekt) komt van de Zorgboerderij 't Oude Rozenhof waar ze dit biologisch kweken. Sinds 1 november 2015 runnen Mia en haar familie op het Oude Rozenhof het bedrijf samen met mensen met een mentale beperking. Elke mens heeft competenties (talenten) die kunnen ingezet worden op de boerderij. Op deze boerderij zijn vele deeltaken die ze samen kunnen uitvoeren. Ze dragen samen zorg voor het bedrijf. Iedereen die er werkt is verantwoordelijk voor de dieren, de tuin, het huishouden, enzovoort. Ze willen dit doen in een warme sfeer, waar zorgen voor elkaar en voor de boerderij centraal staat. Respect voor mens en natuur is een belangrijk aspect. Iedereen mag er zijn wie hij of zij is.

“Bloei open” is hun leuze! Ze dragen onze visie ook uit naar de bredere maatschappij waarin ze lid zijn van verschillende netwerkorganisaties. Ze zijn lid van puur West-Vlaams, leverancier van Boeren en Buren, lid van Steunpunt Groene Zorg, Blonde d'Aquitaine club en werken mee aan de voedselbank van Zedelgem. Ook baten ze al 21 jaar een hoeveslagerij uit.

Het familiebedrijf ('t Oude Rozenhof) gaat al verschillende eeuwen terug en is ook op heden nog een echt familiebedrijf. Die helpende handen zijn begaan met hun dagtaak: de konijnen en schapen voederen, eieren rapen, bessen plukken, maar ook de slagerij proper maken en bestellingen voorbereiden voor ‘Boeren en buren’, het korte ketenverhaal waar ’t Oude Rozenhof deel van uitmaakt.

Bezoek de website

Varkensvlees

En ons varkensvlees komt van Het Klein Gistelgoed, dit is een gespecialiseerd varkensbedrijf uit Emelgem-Izegem met jarenlange ervaring.

Het PIGfijn varken is gebaseerd op de Piétrain. Dit authentiek Belgische varkensras kenmerkt zich door zijn uitermate sterke bespiering en is het meest efficiënt bij het omzetten van zijn voer in mals vlees. Het Piétran ras is ontstaan in het Waals-Brabantse Piétrain, nabij Jodoigne (Geldenaken), ergens begin van de twintigste eeuw. Een rijke bankier, op de Chapeau-veauhoeve, zou een varken van het Engelse Berkshire ras gekruist hebben met een inheems varken. In die nest zaten biggen met de kenmerkende zwarte vlekken. De handelaar in biggen wilde die bevlekte biggen niet kopen. Daarop besloot de buurman de biggen te kopen en verder te fokken met deze dieren. Momenteel is de kleinzoon van die buurman nog steeds actief in het fokken van het Piétrain ras, in het dorpje Piétrain.

Het Piétrain ras kenmerkt zich door zijn uitermate sterke bespiering en is zeer efficiënt in het omzetten van zijn voeder in mals vlees. De sterke bespiering zorgt ervoor dat geen enkel ander ras ter wereld beter doet in het aanzetten van vlees, het ras kreeg dan ook de bijnaam: ‘het varken met de vier hespen’. Bovendien is het Piétrain ras heel efficiënt in het omzetten van zijn voeder in mals vlees. Ten opzichte van veel ander gebruikte varkensrassen heeft het Piétrain varken ruim 10% minder voeder nodig om één kg vlees aan te zetten.

Bezoek de website